Friday, April 10, 2009

samb. Tip Menjadi Lebih Kaya Dari Sekarang

Well, here I am, just finished my teleconference dengan Azizi Ali (yeah The Jutawan Dari Planet Jupiter tu...ada perasan tak buku tu?) ramai orang yang bercita-cita nak jadi kaya baca buku dia. Pengalaman saya berinteraksi dengan beliau secara peribadi, saya dapati bahawa banyak TIPS KEWANGAN yang diberikannya very practical and applicable. Ni kita tak dapat secara langsung dari U atau Kolej yang kita belajar. Ni yang saya katakan sebelumnya tentang pengalaman dan ilmu.

Seterusnya mari kita sambung lagi,
AKAL - our MIND or BRAIN as usually we called it is our very priceless possession. Tanpa akal, kita kira macam bangkai bernyawalah (ZOMBIE gitu...). Untuk menjadikan akal kita ni POWER kita kena suburkan dia dengan beberapa perkara (actuall semua orang tau ni kan?) kita kena suburkannya dengan:-
ILMU - always learn pada bila2 masa yang sempat. Belajar apa? Apa-apa aje la, tak kira apa. Yang baik ke,yang buruk ke (tapi filter la) sebab kedua-dua unsur tu kita kena tau, if not malang la kita. Tu yang ramai SMART PEOPLE kena tipu gak oleh orang yang mereka anggap less smarter then them..INGAT, do not underestimate people.
ILMU MENJADIKAN HIDUP ITU MUDAH - ingat tu. If something yang lalui dalam hidup samada cabaran atau masalah yang u ingat bende ni kacang je, so tu mestilah refer kepada pengalaman dan ilmu or may be kemahiran yang ada pada diri u all kan?
Bila rasa susah je, biasanya tu baru first time alami situasi gitu. So langkah nak jadi lebih kaya dari sekarang adalah supaya anda lebih berilmu (lebih tau), lebih berpengalaman dan lebih berpengalaman dari semalam. Tak percaya CUBA, saya berani jamin, jika kena caranya you will KNOW THE DIFFERENCE.

FIZIKAL - bila sentuh soal fizikal ni, i nak tekankan tentang MEMANTAPKAN kesihatan fizikal kita. HEALTH is WEALTH,as we all know it right? Tak caya tanya orang yang sakit :p
Pengalaman saya, if kita sihat kita boleh buat macam-macam, if sebaliknya agak terhad la kan? So saya share pengalaman hidup saya tentang jaga kesihatan ni, saya mula langkah positif ni masa 1996, masa tu saya kena gastrik yang sangat kronik, masa tu muntah hijau and my wife hantar i gi klinik at 2am in the morning. Satu pengalaman yang saya tak nak lalui lagi la :(
So esoknya, I MC, tak gi kerja. My friend datang bawa madu bercampur ginseng untuk I. My friend ni orang MLM so barang tu barang MLM la, i ni skeptikal sikit bab ni, so i reluctantly tolak la offer dia nak bagi i try benda tu. Tapi dia kata, if i takut sangat nak keluar duit, dia bagi free je (it cost RM88.00), terperanjat gak i, tapi menghargai pemberian kawan i try jugak la.
SURPRISINGLY dalam masa 4-6 jam sakit i hilang and petang tu i boleh gi mandi laun dengan my famili and i dah revive dah :) and you know sampai sekarang i dan tak pernah kena gastrik lagi walaupun seharian tak makan. Sejak tu, i amal makan MADU LEBAH ni sampai sekarang. You know what I jadi macam WOLVERINE lak, i can heal easily on my own dari luka, batuk, selsema dan tak pernah kena sakit kronik dan demam teruk sampai la ni. So i can do a lot of things and now since i have business of my own kesihatan tu membantu saya cergas mencari wang, now i am 200x richer than before. This is a true story tau, real live experience.Tak rugi u AMAL makan madu sebagai makanan kesihatan :)

No comments: