Friday, April 10, 2009

Tips Jadi Lebih Kaya Dari Sekarang

I nak ambil peluang share dengan u all tentang bagaimana nak jadi kaya lebih dari sekarang. Actually semua orang tu kaya since lahir lagi kecuali dia kurang 4 perkara, ni semua berasaskan pengalaman saya sendiri (mungkin ada yang sama macam kita belajar kat u ke sekolah ke tapi, tu la yang dikatakan pengalaman) bak kata pujuangga EDUCATION IS IMPORTANT BUT IT NEVER A GOOD SUBSTITUTE TO EXPERIENCE.

4 PERKARA ITU ADALAH

1. AKAL YANG TAK SEMPURNA - if tak sempurna akal solat pun tak wajib

2. FIZIKAL YANG TAK SEMPURNA - kecacatan biasanya menghadkan potensi seseorang walaupun adakalanya terbukti yang cacat lagi baik dari yang sebalinya (TAPI BERAPA RAMAI YANG MACAM TU) apa kata Nujum Pak Belalang...kad-dang-kad-dang tapi tak semuanya.

3. EMOSI YANG TAK STABIL - yang ni saya paling letih nak handle, orang cam ni i call them tong debu psikologi, silap suis and silap button maka dia akan melenting...ringkasnya kita panggil dia MOODY. Banyak pendam perasaan dengan orang macam ni...kena lak kita ni jenis penyabar :p

4. SPIRITUAL YANG KOSONG - orang ni ramai tapi paling sukar kita nak nilai sebab subjektif. Ringkasnya orang ni semangat dia lemah. NO DRIVE! NO MOTIVATION and thus HARD TO GET INSPIRED. Orang macam ni boleh jadi pengikut, but if something happens they will be the first top cabut (leave the fort). Kepimpinan memang tak de, wawasan tak de if ada tak jelas, senang cerita dia ni orang NO-ISM (nanti ada masa i cerita pasal NO-ISM ni) for now it mean the person with all things CANNOT LA attitude..

Itulah orang yang miskin, so what do you think? I will tambah lagi later on just anggap this post as a mind opener so u all boleh response ok :)

No comments: